You are currently viewing BEZGLUTENOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

BEZGLUTENOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

  • Post author:
  • Post category:PRZEPISY

BEZGLUTENOWE KNEDLE BEZ LAKTOZY

Patrząc na pogodę za oknem zatęskniliśmy za latem i chcąc umilić sobie dzień postanowiliśmy przygotować coś pysznego. Co powiecie na pyszne BEZGLUTENOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI? Przepis jest bardzo prosty, knedle możesz podać z pyszną kruszonką, a dodatkowo nie zawierają laktozy!

Nasza propozycja to knedle z truskawkami, jednak nie ważne jakich owoców użyjesz, gwarantujemy, że będą smaczne!

Puszczamy naszą ulubioną muzykę i bierzemy się do roboty!

Co potrzebujesz?

NA KNEDLE:

1 kg ziemniaków

¾-1 szkl. Bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free

¼ szkl Bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free

¼ szkl. Bezglutenowej mąki jaglanej Sano Gluten Free

2/3 łyż. Soli

ok. 20-25 truskawek (najlepiej wybrać truskawki o mniejszych rozmiarach, ponieważ łatwiej wtedy formować knedle)

cukier kokosowy (możesz zastosować również inny cukier, wedle uznania)

POSYPKA:

2-3 łyżki migdałów w płatkach

1 łyżka wiórków kokosowych

1 łyżeczka cukru kokosowego

¼ łyżeczki cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowanie dania rozpocznij od obrania i ziemniaków i ich ugotowania, aż do miękkości (nie zapomnij o dodaniu soli!), następnie utłucz na gładkie puree i przeciśnij przez prasę do ziemniaków, jeśli nie masz możesz po prostu zmielić ziemniaki na maszynce do mielenia mięsa. Tak przygotowane ziemniaki zostaw do wystygnięcia.

TIP1:  Wyżej wymienione czynności lepiej jest wykonać gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, ponieważ uzyskuje się lepszą strukturę puree.

Gdy będziesz czekać aż ziemniaki wystygną możesz zabrać się za przygotowanie truskawek. Dokładnie umyj owoce i pozbądź się szypułek.

TIP 2: Lepiej wybrać małe owoce, ponieważ w ten sposób łatwiej Ci będzie uformować kluski. Zawsze możesz też duże owoce przekroić na pół.

Wracamy do ziemniaków, które są już pięknie wystygnięte. Dodaj do nich mąki: bezglutenową mąkę jaglaną, bezglutenową mąkę ryżową i bezglutenową skrobię ziemniaczaną. W recepturze podaliśmy, że należy użyć ¾-1 szklanki skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free. Na początek proponujemy dać tylko ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej i zagnieść ją w jednorodną masę. W razie konieczności dodaj więcej skrobi ziemniaczanej.

TIP 3: ilość użytej  skrobi ziemniaczanej zależy od gatunku ziemniaków. Pamiętaj, że jeśli użyjesz jej za dużo knedle mogą wyjść za twarde, natomiast jeśli za mało, może się okazać, że kluski będą się rozwalać podczas gotowania.

Teraz przygotuj duży garnek z osoloną wodą, w którym będziesz gotować kluseczki.

Wracamy do masy. Jak lepić knedle? Weź odrobinę masy ziemniaczanej uformuj kulkę, a następnie ją rozpłaszcz, nałóż na nią owoc i posyp go cukrem kokosowym (lub cukrem, który wybrałaś/-eś). Zlep ciasto i uformuj kulę.

Gdy woda będzie się gotować wrzuć część knedli i gotuj przez 4-5 min. Jeśli kluski wypłyną do góry, znaczy że są już gotowe J

Kiedy twoje knedle będą się gotować, zajmij się przygotowaniem posypki.

Na patelni podsmaż migdały, wiórki kokosowe. Gdy się zarumienią, zdejmij je z ognia i rozgnieć drewnianą łyżką. Na koniec dodaj cukier i cynamon.

Propozycja podania knedli bezglutenowych z truskawkami
wykonała Magdalena Martyniak

TIP 4: jeśli nie jesteś pewien/-a czy twoje ciasto ma odpowiednią konsystencję zawsze możesz, najpierw przygotować 1-2 kluseczki ugotować i skosztować. Gdy stwierdzisz, że są w porządku zajmij się resztą ciasta.

Co ci pozostało? Ugotowane knedle wyłóż na talerz, dodać posypkę i ciesz się pysznym smakiem swoje dania!

Smacznego!