Ciasto z owocami sezonowymi

Chyba nikt nie może oprzeć się pachnącemu kawałkowi świeżego ciasta, zwłaszcza gdy zawiera pyszne owoce sezonowe. Dziś przedstawiamy przepis na bezglutenowe ciasto z owocami. Do przygotowania tego wyjątkowego wypieku idealnie sprawdzi się mąka ryżowa. Nie musisz więc smucić się, że z powodu bycia na diecie wykluczającej gluten, ominie Cię smak tego prostego, lecz pysznego ciasta. W dodatku nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by wypiek się udał. Już teraz sprawdź składniki i przystąp do działania!

Ciasto z owocami

Autor fotografii @bezglutenowegary

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 5 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 150 g bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free,
  • 60 g bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free,
  • 200 ml oleju,
  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.

Na owocową posypkę:

  • owoce — najlepiej sezonowe
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free.

WYKONANIE:

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Do białek dodać 1/3 części przygotowanego cukru i ubić na sztywno. Odstawić.
  3. Żółtka wymieszać z pozostałym cukrem za pomocą miksera.
  4. Do żółtek i cukru, cały czas miksując, powoli dolewać olej.
  5. Następnie dodać sypkie składniki: bezglutenową mąkę ryżową, 60 g bezglutenowej skrobi ziemniaczanej oraz bezglutenowy proszek do pieczenia.
  6. Połączyć wszystkie produkty, miksując je ze sobą.
  7. Do ciasta dodać serek wiejski i ponownie miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  8. Do masy dołożyć ubite wcześniej białka i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszać całość.
  9. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm.
  10. Owoce wymieszać z jedną łyżeczką bezglutenowej skrobi.
  11. Posypać nimi ciasto.
  12. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika.
  13. Piec przez ok. 50 minut.

Gotowe ciasto cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Jest idealnym pomysłem na lekki, bezglutenowy deser, który uświetni spotkania z bliskimi. W okresie letnim warto sięgnąć po owoce sezonowe, które nadadzą wypiekowi dodatkowej świeżości. Nie zawsze łatwo jest znaleźć gotowe bezglutenowe słodkości. Samodzielne wykonanie ciasta i zastosowanie przy tym produktów bezglutenowych, pozwala bez obaw o zdrowie, cieszyć się pysznościami osobom, które z różnych powodów muszą unikać tego składnika.

Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/

Dodaj komentarz