Chyba nikt nie może oprzeć się pachnącemu kawałkowi świeżego ciasta, zwłaszcza gdy zawiera pyszne owoce sezonowe. Dziś przedstawiamy przepis na bezglutenowe ciasto z owocami. Do przygotowania tego wyjątkowego wypieku idealnie sprawdzi się mąka ryżowa. Nie musisz więc smucić się, że z powodu bycia na diecie wykluczającej gluten, ominie Cię smak tego prostego, lecz pysznego ciasta. W dodatku nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by wypiek się udał. Już teraz sprawdź składniki i przystąp do działania!
Ciasto z owocami
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 5 jajek,
- 200 g cukru,
- 150 g bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free,
- 60 g bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free,
- 200 ml oleju,
- 200 g serka wiejskiego,
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.
Na owocową posypkę:
- owoce — najlepiej sezonowe
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free.
WYKONANIE:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Do białek dodać 1/3 części przygotowanego cukru i ubić na sztywno. Odstawić.
- Żółtka wymieszać z pozostałym cukrem za pomocą miksera.
- Do żółtek i cukru, cały czas miksując, powoli dolewać olej.
- Następnie dodać sypkie składniki: bezglutenową mąkę ryżową, 60 g bezglutenowej skrobi ziemniaczanej oraz bezglutenowy proszek do pieczenia.
- Połączyć wszystkie produkty, miksując je ze sobą.
- Do ciasta dodać serek wiejski i ponownie miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do masy dołożyć ubite wcześniej białka i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszać całość.
- Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm.
- Owoce wymieszać z jedną łyżeczką bezglutenowej skrobi.
- Posypać nimi ciasto.
- Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika.
- Piec przez ok. 50 minut.
Gotowe ciasto cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Jest idealnym pomysłem na lekki, bezglutenowy deser, który uświetni spotkania z bliskimi. W okresie letnim warto sięgnąć po owoce sezonowe, które nadadzą wypiekowi dodatkowej świeżości. Nie zawsze łatwo jest znaleźć gotowe bezglutenowe słodkości. Samodzielne wykonanie ciasta i zastosowanie przy tym produktów bezglutenowych, pozwala bez obaw o zdrowie, cieszyć się pysznościami osobom, które z różnych powodów muszą unikać tego składnika.
Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/