Nasiona i zboża bezglutenowe

Wiele produktów spożywczych, które naturalnie nie zawierają glutenu, często zostaje nim zanieczyszczonych w czasie magazynowania czy na linii produkcyjnej, co stanowi duże zagrożenie dla osób, które chorują na celiakię lub mają alergię czy nadwrażliwość na gluten. Z myślą o nich przygotowaliśmy ofertę na nasiona i zboża bezglutenowe, które można wykorzystać do domowych wypieków, przygotowania śniadaniowego muesli albo potraktować jako zdrową przekąskę. Polecamy szczególnie bezglutenowe płatki owsiane – to zboże jest często skażone glutenem już na etapie uprawy, dlatego tym większą uwagę należy przyłożyć do znalezienia produktu, który będzie całkowicie bezpieczny.

Korzystne właściwości ziaren i zboża bezglutenowego

Pestki dyni, słonecznika czy nasiona chia stanowią znakomite uzupełnienie zrównoważonej diety. Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów, niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu, pestki i nasiona stanowią zdrową alternatywę dla sklepowych przekąsek. W jaki sposób wprowadzić je do codziennej diety? Polecamy stosować je jako dodatek do śniadania, którego bazę stanowią zboża bezglutenowe, takie jak owies. Pyszna owsianka, do której można wykorzystać także miód czy owoce, doda energii na cały poranek.