Rolada biszkoptowa z makiem

W okresie Wielkiego Postu wiele osób z utęsknieniem wypatruje okazji do słodkiego obżarstwa. Święta Wielkanocne to nie tylko jajka i żurek, ale też pyszne wypieki. Dla osób, które są na diecie bezglutenowej, także istnieje wiele możliwości do słodkiej wielkanocnej rozpusty. Dziś prezentujemy przepis na idealne świąteczne ciasto bezglutenowe — przedstawimy roladę biszkoptową z makiem. Jej przygotowanie jest niezwykle proste nawet dla cukierniczego laika.

Rolada biszkoptowa z makiem, czyli makowiec

Autor fotografii: @bezglutenowe_gary

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free,
  • 3 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free.

Składniki na masę:

  • opakowanie gotowej bezglutenowej masy makowej,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 1 łyżka bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free.

Dodatkowo:

  • polewa lub lukier.

Wykonanie biszkoptu:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
  3. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać ze sobą.
  4. Bezglutenową mąkę ryżową wymieszać z bezglutenową skrobią ziemniaczana, dodać do masy jajecznej i całość dobrze rozmieszać.
  5. Na blaszkę, (może być to blaszka z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wlać powstałą masę i równomiernie rozprowadzić ją za pomocą szpatułki.
  6. Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 15-20 minut.
  7. Po upieczeniu zawinąć gorący biszkopt w czystą ściereczkę — uformować roladę.

Wykonanie masy:

  1. Gotową bezglutenową masę makową przełożyć do rondelka.
  2. Podgrzać na małym ogniu.
  3. Mleko wymieszać z bezglutenową skrobią ziemniaczaną — tak by nie powstały grudki.
  4. Powstały rozczyn przelać do masy makowej.
  5. Doprowadzić masę do zagotowania.
  6. Wystudzić.

Wykończenie ciasta:

  1. Wystudzony biszkopt rozwinąć.
  2. Na cieście rozłożyć zimną masę makową.
  3. Biszkopt z masą makową zwinąć w roladę.
  4. Ciasto jest gotowe. Wedle uznania można polać roladę lukrem lub polewą.

Gotowy makowiec prezentuje się pięknie oraz apetycznie. Jest to ciasto, które bardzo często króluje na świątecznych stołach w Polsce. Jego smak już od dzieciństwa jest bliski wielu osobom i przywołuje miłe wspomnienia. Rozkoszowanie się makowcem jest możliwe także na diecie bezglutenowej. Dzięki przepisowi, który uwzględnia użycie odpowiednich składników — masy makowej, skrobi i mąki w wersji bezglutenowej, niepowtarzalnym smakiem bez obaw mogą cieszyć się także osoby z celiakią lub ci, którzy z różnych powodów rezygnują z glutenu.

Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/

Dodaj komentarz