W okresie Wielkiego Postu wiele osób z utęsknieniem wypatruje okazji do słodkiego obżarstwa. Święta Wielkanocne to nie tylko jajka i żurek, ale też pyszne wypieki. Dla osób, które są na diecie bezglutenowej, także istnieje wiele możliwości do słodkiej wielkanocnej rozpusty. Dziś prezentujemy przepis na idealne świąteczne ciasto bezglutenowe — przedstawimy roladę biszkoptową z makiem. Jej przygotowanie jest niezwykle proste nawet dla cukierniczego laika.
Rolada biszkoptowa z makiem, czyli makowiec

Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free,
- 3 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free.
Składniki na masę:
- opakowanie gotowej bezglutenowej masy makowej,
- ¼ szklanki mleka,
- 1 łyżka bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free.
Dodatkowo:
- polewa lub lukier.
Wykonanie biszkoptu:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać ze sobą.
- Bezglutenową mąkę ryżową wymieszać z bezglutenową skrobią ziemniaczana, dodać do masy jajecznej i całość dobrze rozmieszać.
- Na blaszkę, (może być to blaszka z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wlać powstałą masę i równomiernie rozprowadzić ją za pomocą szpatułki.
- Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 15-20 minut.
- Po upieczeniu zawinąć gorący biszkopt w czystą ściereczkę — uformować roladę.
Wykonanie masy:
- Gotową bezglutenową masę makową przełożyć do rondelka.
- Podgrzać na małym ogniu.
- Mleko wymieszać z bezglutenową skrobią ziemniaczaną — tak by nie powstały grudki.
- Powstały rozczyn przelać do masy makowej.
- Doprowadzić masę do zagotowania.
- Wystudzić.
Wykończenie ciasta:
- Wystudzony biszkopt rozwinąć.
- Na cieście rozłożyć zimną masę makową.
- Biszkopt z masą makową zwinąć w roladę.
- Ciasto jest gotowe. Wedle uznania można polać roladę lukrem lub polewą.
Gotowy makowiec prezentuje się pięknie oraz apetycznie. Jest to ciasto, które bardzo często króluje na świątecznych stołach w Polsce. Jego smak już od dzieciństwa jest bliski wielu osobom i przywołuje miłe wspomnienia. Rozkoszowanie się makowcem jest możliwe także na diecie bezglutenowej. Dzięki przepisowi, który uwzględnia użycie odpowiednich składników — masy makowej, skrobi i mąki w wersji bezglutenowej, niepowtarzalnym smakiem bez obaw mogą cieszyć się także osoby z celiakią lub ci, którzy z różnych powodów rezygnują z glutenu.
Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/