You are currently viewing Pyszne i zdrowe – bezglutenowe bułki

Pyszne i zdrowe – bezglutenowe bułki

O tym, że dieta bezglutenowa potrafi być niezwykle problematyczna, wie każdy, kto zmaga się z celiakią, uczuleniem na gluten, bądź zwyczajnie zdecydował się go nie jeść ze względu na samopoczucie. Co więcej, chorujący na celiakię często zmagają się także z szeregiem uczuleń, m.in. na białko jajka czy laktozę. To kombinacja, która jeszcze bardziej utrudnia życie. Jakie rozwiązanie wybrać w tym przypadku? Cóż… połączenie diety wegańskiej i bezglutenowej to wyzwanie, które może przysporzyć o ból głowy. Na szczęście wychodzimy naprzeciw potrzebom wszystkich tych, którzy nie chcą bądź nie mogą jeść produktów odzwierzęcych. W naszej ofercie zagościły właśnie bezglutenowe wegańskie bułeczki, które mogą stać się podstawą trzech przygotowanych przez nas przepisów.

Bezglutenowe kajzerki – pyszny zamiennik tradycyjnych wypieków

Co warto wiedzieć o znajdujących się w naszej ofercie kajzerkach? To nowość z wegańskiej serii produktów. Są absolutnie przepyszne, co więcej, w smaku niemal nie różnią się od wypieków zawierających gluten oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. To doskonały wybór zarówno dla osób, które dietę bezglutenową łączą z wegańską, jak i tych, którzy przestrzegają wyłącznie jednej z tych diet.

Nasze kajzerki nie zawierają w sobie: glutenu, laktozy, soi, kukurydzy, białek jaj kurzych oraz konserwantów.

bezglutenowe kajzerki z ziarnami

W ich skład wchodzą wyłącznie naturalne produkty takie jak: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, ryżowa), olej rzepakowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik ziemniaczany, błonnik z zielonego groszku), syrop ryżowy, substancje zagęszczające (Hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), drożdże, zakwas ryżowy i sól.

Jeżeli zaś o wartości odżywcze chodzi, to prezentują się one następująco: Wartość odżywcza produktu w 100 g:
  • Wartość energetyczna: 1066 kJ/254 kcal
  • Tłuszcze: 6,2 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
  • Węglowodany: 42,6 g
  • w tym cukry: 2,9 g
  • Błonnik: 7,0 g
  • Białko: 3,5 g
  • Sól: 1,0 g.

Nieco różni się skład bezglutenowych kajzerek z ziarnami, które zawierają w sobie: wodę, mąkę (ryżową, jaglaną), skrobię (ziemniaczaną, ryżową), ziarna (słonecznik, siemię lniane, chia), olej rzepakowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik ziemniaczany, błonnik z zielonego groszku), syrop ryżowy, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), drożdże, zakwas ryżowy, sól oraz melasę trzcinową.

Co z wartościami odżywczymi kajzerek bezglutenowych z ziarnami? Na 100 g produktu prezentują się one następująco:

  • Wartość energetyczna: 1099 kJ/ 263 kcal
  • Tłuszcze: 7,8 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
  • Węglowodany: 40,4 g
  • w tym cukry: 3,2 g
  • Błonnik: 6,9 g
  • Białko: 4,6 g
  • Sól: 0,9 g.

Trzy pomysły na oryginalne dania z bułkami

Obecnie pieczywo w wielu domach spożywa się na każde śniadanie i kolację, przez co wielu może je uważać za pokarm nudny. Okazuje się jednak, że niepozorną bułkę można wykorzystać w wielu wyjątkowych przepisach. Znajdujące się od niedawna w naszym sklepie bezglutenowe kajzerki z pewnością nadadzą się idealnie nie tylko na śniadanie. Przy gotowaniu jakich dań można wykorzystać nasze pyszne pieczywo?

Wegański hamburger

Ulubieniec mas i ikona restauracji typu fast food. Danie to wielu osobom kojarzy się z niezwykle tłustym, szybko przyrządzanym jedzeniem, które można określić wieloma przymiotnikami, lecz z pewnością nie można o nim powiedzieć, że jest zdrowe. Hamburgery zazwyczaj składają się z bułki, warzyw i sosu oraz grubego (często krwistego) kotleta wołowego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie ku temu, by wykonać to danie w wersji ze znacznie zdrowszym kotletem roślinnym. Co więcej, wegańska wersja tego dania zyskuje ostatnimi czasy ogromną popularność.

wegański burger w bezglutenowej bułce

Bruschetta

Włoska kuchnia słynie z prostoty. Ciekawym pomysłem na zdrowe i pożywne śniadanie, jest pochodząca ze słonecznej Italii bruschetta, czyli opiekane pieczywo z dodatkiem oliwy, pomidorów i bazylii. Oczywiście rolę pieczywa spełnią w tym przypadku nasze bezglutenowe kajzerki, które wystarczy polać oliwą i podpiec z dodatkiem reszty składników. W tym przypadku minimalizm łączy się z doskonałym smakiem!

Wegańskie bułki zapiekane z farszem

Ostatni z proponowanych przez nas przepisów pozostawia naszym czytelnikom spore pole do popisu przy doborze składników. Opiekany w bułce farsz stanowić może być wykonany z dowolnych składników. Odpowiednią dla wegan propozycją jest użycie choćby pieczarek i wegańskiego sera, dobrym pomysłem może być także wykorzystanie warzyw takich jak cukinia czy pomidory, tudzież skorzystanie z zamienników mięsa. Jedno jest pewne – farsz sporo zyska na dodaniu wegańskiego sera!

Jak widać, bułki nie muszą być posiłkiem nudnym, kojarzącym się wyłącznie ze śniadaniami czy kolacjami. Nawet ze zwykłego pieczywa można sporządzić danie, które zachwyci bogatym smakiem. Oferowane przez nas bezglutenowe kajzerki z pewnością w tym pomogą!

Dodaj komentarz