Tort szwarcwaldzki z wiśniami

Ważne okazje warto świętować z najbliższymi – a okazji ku temu jest naprawę wiele. To przede wszystkim urodziny, imieniny, rocznice czy drobne sukcesy członków rodziny, jak ukończenie szkoły, zdanie egzaminu, a także znalezienie wymarzonej pracy. To idealne okazje, aby spędzić wspólnie czas, najlepiej pijąc ulubioną kawę i jedząc coś słodkiego. Wykorzystując nasze produkty bezglutenowe, jest się w stanie stworzyć nawet te bardziej wykwintne ciasta i desery. Dlatego przedstawiamy Ci przepis na słynny klasyk – tort Szwarcwaldzki – w wersji bezglutenowej! Zbliża się uroczystość rodzinna? Nie czekaj i przygotuj niezbędne produkty!

TORT SZWARCWALDZKI

Autor fotografii @bezglutenowegary

SKŁADNIKI:

Na biszkopt:

  • 90 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 75 g masła,
  • 6 jajek,
  • 180 g cukru,
  • 100 g bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free,
  • 50 g bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free,
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.

Na nadzienie:

1 litrowy słoik kompotu z wiśni,
500 ml soku z kompotu – w razie potrzeby, dolać wody,
40 g bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free,
2 łyżki cukru,
600 ml śmietany 30%,
2 płaskie łyżeczki bezglutenowej żelatyny Sano Gluten Free,
cukier puder do smaku.

WYKONANIE:

  1. Czekoladę roztopić z masłem i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie połączyć obie masy i wymieszać.
  2. Białka ubić na sztywno, dodać mąkę i proszek, po czym delikatnie wymieszać.
  3. Dodać białka do masy i razem wymieszać. Wlać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 26 cm.
  4. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
  5. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
  6. Przygotować składniki na nadzienie.
  7. Wiśnie odsączyć z kompotu.
  8. Jeśli mamy za mało kompotu, to należy dolać do niego tyle wody, by uzyskać 500 ml płynu. Następnie odmierzamy 400 ml i zagotowujemy w garnku.
  9. Resztę wiśniowego kompotu rozmieszać z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Wlać do gotującego się płynu aż do uzyskania konsystencji kisielu. Do gorącej masy dodać wiśnie, następnie wszystko wymieszać.
  10. Na 2 blaty wyłożyć kisiel. Odstawić do wystudzenia.
  11. Żelatynę wymieszać z 4 łyżeczkami wody. Odstawić do napęcznienia.
  12. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder do smaku.
  13. Lekko podgrzać żelatynę, aby ją upłynnić (nie wolno jej zagotować!).
  14. Cały czas ubijając, dodać żelatynę do śmietany.
  15. Na jeden blat z kisielem wyłożyć ⅓ śmietany, następnie położyć drugi blat z masą wiśniową, ponownie nałożyć ⅓ śmietany oraz dać ostatni blat bez dodatków. Resztę śmietany pozostawić na wysmarowanie wierzchu i boków tortu.
  16. Na koniec posypać ciasto wiórkami z czekolady.

Połączenie smaku czekolady, wiśni i śmietanki to klasyczne trio, wyjątkowo popularne w Niemczech właśnie w postaci tortu Szwarcwaldzkiego. Warto się zdecydować na takie ciasto, w szczególności podczas ważnych okazji. Pomimo że można postrzegać dietę bezglutenową jako monotonną i ubogą, to dzięki zastosowaniu mąk bez glutenu, jest się w stanie wyczarować właśnie tego rodzaju, popisowe desery. Postaw na klasykę bez glutenu!

Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/