Ważne okazje warto świętować z najbliższymi – a okazji ku temu jest naprawę wiele. To przede wszystkim urodziny, imieniny, rocznice czy drobne sukcesy członków rodziny, jak ukończenie szkoły, zdanie egzaminu, a także znalezienie wymarzonej pracy. To idealne okazje, aby spędzić wspólnie czas, najlepiej pijąc ulubioną kawę i jedząc coś słodkiego. Wykorzystując nasze produkty bezglutenowe, jest się w stanie stworzyć nawet te bardziej wykwintne ciasta i desery. Dlatego przedstawiamy Ci przepis na słynny klasyk – tort Szwarcwaldzki – w wersji bezglutenowej! Zbliża się uroczystość rodzinna? Nie czekaj i przygotuj niezbędne produkty!
TORT SZWARCWALDZKI
SKŁADNIKI:
Na biszkopt:
- 90 g czekolady gorzkiej,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 75 g masła,
- 6 jajek,
- 180 g cukru,
- 100 g bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free,
- 50 g bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free,
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.
Na nadzienie:
1 litrowy słoik kompotu z wiśni,
500 ml soku z kompotu – w razie potrzeby, dolać wody,
40 g bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free,
2 łyżki cukru,
600 ml śmietany 30%,
2 płaskie łyżeczki bezglutenowej żelatyny Sano Gluten Free,
cukier puder do smaku.
WYKONANIE:
- Czekoladę roztopić z masłem i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie połączyć obie masy i wymieszać.
- Białka ubić na sztywno, dodać mąkę i proszek, po czym delikatnie wymieszać.
- Dodać białka do masy i razem wymieszać. Wlać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 26 cm.
- Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
- Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
- Przygotować składniki na nadzienie.
- Wiśnie odsączyć z kompotu.
- Jeśli mamy za mało kompotu, to należy dolać do niego tyle wody, by uzyskać 500 ml płynu. Następnie odmierzamy 400 ml i zagotowujemy w garnku.
- Resztę wiśniowego kompotu rozmieszać z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Wlać do gotującego się płynu aż do uzyskania konsystencji kisielu. Do gorącej masy dodać wiśnie, następnie wszystko wymieszać.
- Na 2 blaty wyłożyć kisiel. Odstawić do wystudzenia.
- Żelatynę wymieszać z 4 łyżeczkami wody. Odstawić do napęcznienia.
- Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder do smaku.
- Lekko podgrzać żelatynę, aby ją upłynnić (nie wolno jej zagotować!).
- Cały czas ubijając, dodać żelatynę do śmietany.
- Na jeden blat z kisielem wyłożyć ⅓ śmietany, następnie położyć drugi blat z masą wiśniową, ponownie nałożyć ⅓ śmietany oraz dać ostatni blat bez dodatków. Resztę śmietany pozostawić na wysmarowanie wierzchu i boków tortu.
- Na koniec posypać ciasto wiórkami z czekolady.
Połączenie smaku czekolady, wiśni i śmietanki to klasyczne trio, wyjątkowo popularne w Niemczech właśnie w postaci tortu Szwarcwaldzkiego. Warto się zdecydować na takie ciasto, w szczególności podczas ważnych okazji. Pomimo że można postrzegać dietę bezglutenową jako monotonną i ubogą, to dzięki zastosowaniu mąk bez glutenu, jest się w stanie wyczarować właśnie tego rodzaju, popisowe desery. Postaw na klasykę bez glutenu!
Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/