Bananowiec bezglutenowy – jak przygotować go szybko i smacznie?

Zbliża się jesień, a więc okres, w którym znacznie chętniej sięga się po słodkie ciasteczka, batony czy cukierki. Super alternatywą może być bananowiec. Bananowiec to ciasto, które robi się łatwo, a także szybko. Nie potrzeba wielkich umiejętności, aby go wykonać. Jak sama nazwa wskazuje, jego głównym składnikiem są banany, dzięki czemu tego rodzaju słodki wyrób można piec praktycznie przez cały rok. Koszt jego powstania nie jest zbyt wysoki, za to za smak samodzielnie przygotowanego bananowca wielu smakoszy mogłoby zapłacić fortunę. Już pierwszy jego kęs sprawi, że można się w nim zakochać! W Internecie dostępnych jest sporo różnorodnych przepisów, jednak my polecamy ten proponowany przez bezglutenowe_gary, który jest prosty, szybki oraz bezproblemowy do odtworzenia – nawet dla laika. Zaciekawieni?

Co należy przygotować?

Jeżeli chodzi o to, jakie naczynia są potrzebne do przygotowania pysznego bananowca, to wystarczy blaszka o wymiarach 25 x 25 cm oraz miska do wymieszania wszystkich niezbędnych składników. Nie trzeba brudzić dużej ilości naczyń, żeby wykonać masę oraz spód tego smacznego wypieku.

Autor fotografii: @bezglutenowe_gary

Biszkopt – co będzie potrzebne do jego wykonania?

  • 2 łyżki mąki ryżowej Sano Gluten Free,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki ryżowej,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka octu.

Etapy robienia biszkoptu:

  1. Nastaw piekarnik na 180°C.
  2. Mąkę wymieszaj ze skrobią, proszkiem do pieczenia, a także kakao.
  3. Następnie ubij białka na sztywno z cukrem.
  4. Dodaj żółtka, mieszając całość łyżką.
  5. Dodaj suche składniki, ciągle mieszając.
  6. Na koniec wlej olej oraz ocet, delikatnie mieszając łyżką.
  7. Piecz go ok. 30 minut w 180°C.
  8. Wystudź wypiek, a następnie przekrój wzdłuż na 2 części.

Poncz – jakie składniki należy zmieszać, aby go zrobić?

  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru.

Co potrzeba do wykonania masy?

  • 800 g jogurtu naturalnego,
  • 4-5 łyżek cukru pudru,
  • 20 g żelatyny,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 6 bananów,
  • sok z cytryny.

Rozpoczynamy wykonywanie masy! W pierwszym etapie mieszamy żelatynę ze 125 ml gorącej wody. Następnie ubijamy śmietankę. W trzecim kroku jogurt miksujemy wraz z cukrem pudrem. Do żelatyny dodajemy trochę jogurtu, kolejno mieszamy i wlewamy jego resztę. Do przygotowania bananowca wystarczy 6 bananów – 3 z nich kroimy w kostkę oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Pozostałe banany (najlepiej już te dojrzałe) przekrawamy wzdłuż i również skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie pierwszy płat biszkoptu nasączamy wcześniej wykonanym ponczem. Wykładamy ⅓ masy, a na nią kładziemy banany i znowu wlewamy ⅓ przygotowanej masy. W kolejnym etapie kładziemy drugi płat biszkoptu oraz nasączamy go. Banany w kostce dodajemy do reszty masy, a następnie mieszamy. Następnie owoce te wykładamy na biszkopt, zaś na wierzch przygotowujemy polewę.

Polewa (jej składniki):

  • 100 ml śmietanki,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Chcąc przygotować polewę, trzeba wyżej wymienione składniki podgrzać, co stworzy jednolitą, płynną konsystencję. Kiedy polewa wystygnie, wtedy można wylać ją na wierzch ciasta. Całość schładzamy w lodówce.

Jesteśmy pewni, że jeśli dotarłaś/eś do zakończenia tego wpisu blogowego, to w lodówce chłodzi się przygotowany przez Ciebie pyszny bananowiec. Teraz wystarczy już tylko go skosztować. Przepis ten dedykujemy łasuchom, którzy nie mogą obejść się bez słodyczy, a jednocześnie starają się odżywiać zdrowo oraz dla osób chorujących na celiakię i niejedzących produktów z glutenem.

Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/.