Paluchy z mieszanki na chleb z ziarnami – przepis

Nie ma chyba osoby, która od czasu do czasu nie miałaby ochoty zjeść jakiejś przekąski. Niestety, ale chipsy, paluszki czy też żelki nie dość, że są wysokokaloryczne, to w dodatku niezdrowe. Z tego też względu najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie zdrowego przysmaku, bazując na sprawdzonej recepturze. W tym wpisie blogowym przedstawimy przepis autorstwa bezglutenowe_gary na paluchy z mieszanki na chleb z ziarnami.

Paluchy bezglutenowe – świetna przekąska dla całej rodziny

Paluchy to smaczna, pożywna, a zarazem zdrowa przekąska. Jej przygotowanie wcale nie musi być trudne. Wystarczy nabyć mieszankę bezglutenową chleb z ziarnami Sano Gluten Free – stanowi ona ich bazę. Produkt ten ma bardzo dobry skład, dzięki czemu naszą mieszankę wybierają nawet osoby, które unikają tzw. gotowców. Co ciekawe, można z niej zrobić nie tylko pyszne paluchy, ale również chleb czy bułki. Jednak to paluchy najlepiej sprawdzą się jako przekąska, kiedy ma się ochotę zjeść niezdrowe chipsy bądź precelki. Stanowią one ich zdrowy zamiennik. Paluchy te są dedykowane zarówno osobom nietolerującym lub unikającym glutenu w codziennej diecie, jak i tym mogącym go jeść (warto je samodzielnie przygotować, spróbować i ocenić, jak smakują). Te robione według przepisu, który znajduje się na profilu bezglutenowe-gary, nie różnią się smakiem, a nawet teksturą od tych robionych na bazie glutenu – są tak samo pyszne!

Przekąska ta jest idealna, aby podać ją podczas:

– rodzinnego wieczoru filmowego,

– spotkania z przyjaciółmi,

– organizowania domówki, imprezy urodzinowej bądź parapetówki.

Autor fotografii: @bezglutenowe_gary

Paluchy – prosty przepis na pyszną przekąskę!

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki: chleb z ziarnami Sano Gluten Free,
  • 1 opakowanie suszonych drożdży,
  • 250 ml cieplej wody,
  • 50 ml oleju.

Jak je przygotować – etapy:

  1. W misce wymieszaj wodę, olej oraz suszone drożdże.
  2. Wsyp mieszankę na chleb z ziarnami z naszego sklepu Sano Gluten Free, a następnie połącz wszystko razem w jedną kulę.
  3. Przykryj miskę folią i odstaw do wyrośnięcia na około 50 minut.
  4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  5. Po upływie 50 minut nagrzej piekarnik do 200°C.
  6. Wyjmij ciasto z miski i podziel je na małe kawałki.
  7. Z kawałków ciasta stwórz rulonik (tzw. paluch).
  8. Przełóż ruloniki na blaszkę do pieczenia.
  9. Każdy paluch posmaruj lekko olejem i włóż do piekarnika.
  10. Piecz przez około 25-30 minut.
  11. Gorące paluchy przełóż na kratkę do wystudzenia.
  12. Podaj je z ulubionym sosem.

Gotowe! Wykonanie paluchów z mieszanki na chleb z ziarnami jest szybkie, a także proste. Gdy nam jej trochę zostanie, można upiec z niej bułki czy chleb. Paluchy to pyszny bezglutenowy wypiek, który na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Wyłączenie ze swojej diety glutenu jest konieczne w przypadku jego nietolerancji bądź występowania alergii. Jednak nie oznacza to, że od razu trzeba rezygnować z jedzenia swoich ulubionych wypieków, przekąsek czy słodkości. W tym wypadku należy zająć się wyszukiwaniem przepisów, które nie uwzględniają mieszaniny białek roślinnych. Na stronie Sano Gluten Free znajdują się podpowiedzi dot. tego, jak przygotować przekąski słone oraz wypieki słodkie bez glutenu.

Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/.