Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą

Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą

Masz ochotę na pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę? Mamy super przepis na bezglutenowe ciastka owsiane z kawałkami czekolady. Idealnie sprawdzą się do pracy, szkoły czy na wycieczkę!

Co będziesz potrzebować:

– 120 g masła (radzimy wcześniej wyjąć masło z lodówki)

– 1/3 szklanki trzcinowego cukru

– 1 jajko

– 1/2 szkl. Bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free

– 1/3 szkl. Bezglutenowej mąki gryczanej

– 1/4 szkl. Bezglutenowej skrobi z tapiokowej Sano Gluten Free

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/3 łyżeczki soli

– 3/4 łyżeczki bezglutenowego cynamonu Magros

– 200 g gorzkiej czekolady
– garść rodzynek (można zastąpić żurawiną)

– 2/3 szkl. Bezglutenowych płatków owsianych Sano Gluten Free

– 1/2 szkl. Bezglutenowych wiórków kokosowych Sano Gluten Free

 

Wykonanie:

  1. Masło ucierać z cukrem przez kilka minut, następnie dodać jajo.
  2. Do osobnej miski odmierzyć bezglutenowe mąkę ryżową, skrobię tapiokową, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wymieszać.
  3. Dodać sypkie produkty do masy z masła i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
  4. Drobno posiekać czekoladę.
  5. Do miski dodać bezglutenowe płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki oraz posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Z ciasta formować płaskie ciastka i układać je na blasze w odpowiedniej odległości.
  8. Piec w 180 stopniach przez 10 minut.

TIP!

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, jednak z czasem nabiorą twardości.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz