Masz ochotę na pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę? Mamy super przepis na bezglutenowe ciastka owsiane z kawałkami czekolady. Idealnie sprawdzą się do pracy, szkoły czy na wycieczkę!
Co będziesz potrzebować:
– 120 g masła (radzimy wcześniej wyjąć masło z lodówki)
– 1/3 szklanki trzcinowego cukru
– 1 jajko
– 1/2 szkl. Bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free
– 1/3 szkl. Bezglutenowej mąki gryczanej
– 1/4 szkl. Bezglutenowej skrobi z tapiokowej Sano Gluten Free
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki soli
– 3/4 łyżeczki bezglutenowego cynamonu Magros
– 200 g gorzkiej czekolady
– garść rodzynek (można zastąpić żurawiną)
– 2/3 szkl. Bezglutenowych płatków owsianych Sano Gluten Free
– 1/2 szkl. Bezglutenowych wiórków kokosowych Sano Gluten Free
Wykonanie:
- Masło ucierać z cukrem przez kilka minut, następnie dodać jajo.
- Do osobnej miski odmierzyć bezglutenowe mąkę ryżową, skrobię tapiokową, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wymieszać.
- Dodać sypkie produkty do masy z masła i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
- Drobno posiekać czekoladę.
- Do miski dodać bezglutenowe płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki oraz posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta formować płaskie ciastka i układać je na blasze w odpowiedniej odległości.
- Piec w 180 stopniach przez 10 minut.
TIP!
Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, jednak z czasem nabiorą twardości.
Smacznego! 🙂