Ostatnio opublikowaliśmy przepis na ciasteczka dyniowe. Kto z Was próbował? Dajcie znać, którą wersję wybraliście i czy Wam smakowało 🙂
Z racji z tego, że sezon na dynię nadal w pełni mamy dla Was kolejny pomysł kulinarny. Tym razem na zupę krem z dyni z grzankami z chleba SANO GLUTEN FREE.
Oto lista potrzebnych składników:
- 1 mała dynia (do 1 kg),
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 litr bulionu,
- 1 mała cebula,
- sok z połowy cytryny,
- ½ łyżeczki zmielonego imbiru mielonego (znajdziecie go w naszym sklepie internetowym),
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię umyć, przekroić na pół i dokładnie oczyścić. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
- Ziemniaki, marchewki, cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
- Zupę zmiksować np. blenderem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
- Do zupy można dodać pestki dyni, które można wcześniej uprażyć na patelni.
- Cieszyć się pysznym obiadem! 🙂
Zupę można podawać z grzankami. My wykonaliśmy je z naszego bezglutenowego chleba z Dynią
Smacznego! 🙂