Krem Dyniowy z grzankami

Krem Dyniowy z grzankami

Ostatnio opublikowaliśmy przepis na ciasteczka dyniowe. Kto z Was próbował? Dajcie znać, którą wersję wybraliście i czy Wam smakowało 🙂

Z racji z tego, że sezon na dynię nadal w pełni mamy dla Was kolejny pomysł kulinarny. Tym razem na zupę krem z dyni z grzankami z chleba SANO GLUTEN FREE.

Oto lista potrzebnych składników:

  • 1 mała dynia (do 1 kg),
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 mała cebula,
  • sok z połowy cytryny,
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru mielonego (znajdziecie go w naszym sklepie internetowym),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dynię umyć, przekroić na pół i dokładnie oczyścić. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
  2. Ziemniaki, marchewki, cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
  4. Zupę zmiksować np. blenderem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
  6. Do zupy można dodać pestki dyni, które można wcześniej uprażyć na patelni.
  7. Cieszyć się pysznym obiadem! 🙂

Zupę można podawać z grzankami. My wykonaliśmy je z naszego bezglutenowego chleba z Dynią

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

×
×

Koszyk