Wiele osób, które ze względu na złe samopoczucie musiały przejść na dietę bezglutenową, ma problemy z ułożeniem idealnego jadłospisu. Dzieje się tak, ponieważ większość słodkich wypieków opiera się na mące pszennej, która nie jest dozwolona dla osób zmagających się z nietolerancją pokarmową na gluten. Jednakże oprócz zdrowia fizycznego, należy również pamiętać o równowadze psychicznej, a pozbawienie się drobnych przyjemności nie sprzyja dobremu samopoczuciu. Warto więc spróbować pysznych, słodkich i bezglutenowych alternatyw! Fanom cynamonu z pewnością przypadną do gustu drożdżowe ciastka bezglutenowe. To jak, zaczynamy?
CYNAMONKI
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 50 g bezglutenowej mąki kukurydzianej Sano Gluten Free
- 50 g bezglutenowej skrobi ryżowej Sano Gluten Free
- 50 g bezglutenowej skrobi z tapioki Sano Gluten Free
- 140 g bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free
- 50 g mąki owsianej (lub drobno zmielonych bezglutenowych płatków owsianych Sano Gluten Free)
- 20 g błonnika psyllium Sano Gluten Free
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- ok. 150 – 200 ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 140 g cukru
Na nadzienie:
- 80 g masła
- 110 g cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu Sano Gluten Free
Dodatkowo:
- jajko, roztrzepane
- ewentualnie — lukier do ozdoby
WYKONANIE:
- Jajka ubić z cukrem.
- Suche składniki wymieszać w misce.
- Dodać do nich jajka i wodę.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Na początku ciasto powinno być rzadkie, ale po kilku minutach konsystencja będzie przypominać plastelinę.
- Wtedy dodać oliwę i ugniatać kilka minut.
- Z ciasta uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
- W tym czasie w rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać do niego cukier oraz cynamon.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stół i rozwałkować na kształt prostokąta. W razie potrzeby podsypać skrobią z tapioki. Ciasto posmarować cynamonową masą i starannie zwinąć w rulon.
- Zwinięte ciasto pokroić na równe kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C w ustawieniu grzania góra-dół. W międzyczasie ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 30 minut.
- Po upieczeniu można je polukrować.
Takie ciastka bezglutenowe pięknie pachną cynamonem i masłem, a równocześnie zachowują doskonałą strukturę, bardzo przypominającą ciasto z mąki pszennej. Co więcej, dodatek błonnika psyllium powoduje, że ciasto na cynamonki jest nie tylko sprężyste, lecz również zdrowsze. Dzięki alternatywnemu przepisowi jesteśmy w stanie zaspokoić nasz apetyt na tradycyjne wypieki, lecz także możemy poczęstować nimi naszych bliskich, którzy unikają glutenu i od czasu do czasu też mają ochotę na słodkości.
Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/