Bezglutenowe cynamonki

Wiele osób, które ze względu na złe samopoczucie musiały przejść na dietę bezglutenową, ma problemy z ułożeniem idealnego jadłospisu. Dzieje się tak, ponieważ większość słodkich wypieków opiera się na mące pszennej, która nie jest dozwolona dla osób zmagających się z nietolerancją pokarmową na gluten. Jednakże oprócz zdrowia fizycznego, należy również pamiętać o równowadze psychicznej, a pozbawienie się drobnych przyjemności nie sprzyja dobremu samopoczuciu. Warto więc spróbować pysznych, słodkich i bezglutenowych alternatyw! Fanom cynamonu z pewnością przypadną do gustu drożdżowe ciastka bezglutenowe. To jak, zaczynamy?

CYNAMONKI

Autor fotografii: @bezglutenowe_gary

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 50 g bezglutenowej mąki kukurydzianej Sano Gluten Free
  • 50 g bezglutenowej skrobi ryżowej Sano Gluten Free
  • 50 g bezglutenowej skrobi z tapioki Sano Gluten Free
  • 140 g bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free
  • 50 g mąki owsianej (lub drobno zmielonych bezglutenowych płatków owsianych Sano Gluten Free)
  • 20 g błonnika psyllium Sano Gluten Free
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 150 – 200 ml ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 140 g cukru

Na nadzienie:

  • 80 g masła
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu Sano Gluten Free

Dodatkowo:

  • jajko, roztrzepane
  • ewentualnie — lukier do ozdoby

WYKONANIE:

  1. Jajka ubić z cukrem.
  2. Suche składniki wymieszać w misce.
  3. Dodać do nich jajka i wodę.
  4. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  5. Na początku ciasto powinno być rzadkie, ale po kilku minutach konsystencja będzie przypominać plastelinę.
  6. Wtedy dodać oliwę i ugniatać kilka minut.
  7. Z ciasta uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  8. W tym czasie w rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać do niego cukier oraz cynamon.
  9. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stół i rozwałkować na kształt prostokąta. W razie potrzeby podsypać skrobią z tapioki. Ciasto posmarować cynamonową masą i starannie zwinąć w rulon.
  10. Zwinięte ciasto pokroić na równe kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką.
  11. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C w ustawieniu grzania góra-dół. W międzyczasie ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 30 minut.
  12. Po upieczeniu można je polukrować.

Takie ciastka bezglutenowe pięknie pachną cynamonem i masłem, a równocześnie zachowują doskonałą strukturę, bardzo przypominającą ciasto z mąki pszennej. Co więcej, dodatek błonnika psyllium powoduje, że ciasto na cynamonki jest nie tylko sprężyste, lecz również zdrowsze. Dzięki alternatywnemu przepisowi jesteśmy w stanie zaspokoić nasz apetyt na tradycyjne wypieki, lecz także możemy poczęstować nimi naszych bliskich, którzy unikają glutenu i od czasu do czasu też mają ochotę na słodkości.

Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/