You are currently viewing Dlaczego warto zdecydować się na bezglutenowy chleb?

Dlaczego warto zdecydować się na bezglutenowy chleb?

Celiakia to przypadłość, która niesamowicie utrudnia życie. To autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Ten z kolei zawarty jest w zbożach, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Oznacza to, że ten potencjalnie szkodliwy składnik znajduje się w wielu spożywanych na co dzień produktach, choćby w makaronie czy pieczywie. Niestety, celiakia jest chorobą nieuleczalną. Cierpiące na nią osoby muszą pilnie przestrzegać pozbawionej glutenu diety. Okazuje się jednak, że przypadłość ta, oprócz wad takich jak skomplikowanie nawyków żywnościowych i utrudniony dostęp do pewnych produktów, posiada także mnóstwo zalet. Dlaczego bezglutenowa dieta stała się ostatnimi czasy tak popularna? Z jakiego powodu warto zamienić zwykły, pszenny bądź żytni chleb na pieczywo wyprodukowane z mąki ryżowej czy jaglanej?

Zalety diety bezglutenowej

bagietki

Zrezygnowanie z tego białka obecnego w wielu gatunkach zbóż pomaga nie tylko w przypadku celiakii i uczulenia na gluten. Nie bez powodu wielu sportowców, ekspertów żywieniowych czy celebrytów promuje bezglutenową dietę. Pozbycie się glutenu z menu pomaga także w leczeniu takich chorób jak Hashimoto, czyli przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy oraz w zwalczaniu zespołu drażliwego jelita. Z chorobami tymi zmaga się znaczna część społeczeństwa. Dieta bezglutenowa pomaga w tych przypadkach poprawić samopoczucie, lepiej przyswajać leki oraz odbudować florę bakteryjną jelit. To nieoceniona pomoc w walce z tymi być może nie niezwykle groźnymi, lecz wciąż niebezpiecznymi przypadłościami. Co ciekawe, spożywanie bezglutenowych produktów pomaga nie tylko w chorobach związanych z układem pokarmowym. Ta zyskująca popularność dieta pozwala niektórym uporać się także z uporczywymi migrenami.

Korzyści z odstawienia produktów zawierających gluten odczują także osoby w pełni zdrowe. Dieta bezglutenowa zakłada ograniczone spożycie węglowodanów, co może doprowadzić do utraty wagi. Zamienniki mąk pszennych są zaś lekkostrawne i przyjazne dla układu trawiennego. Dieta ta pozwala też uregulować gospodarkę wodną. Poza tym – mąki bezglutenowe pochodzą w dużej mierze z ekologicznych upraw o wysokim standardzie, co przekłada się na lepszą jakość pieczywa. Spożywanie takich produktów pomaga zadbać o ogólny stan organizmu i zdrowia.

Chleb bezglutenowy

Nie bez powodu chleb stał się symbolem dostatku i bohaterem wielu przysłów. To bez wątpienia najpopularniejsze pieczywo na świecie. Niestety, to właśnie zawarte w nim zboża są głównym źródłem glutenu. Na szczęście nie oznacza to, że osoby na diecie bezglutenowej muszą obejść się smakiem i wykluczyć pieczywo ze swojego menu. Alternatywą stał się wysokiej jakości bezglutenowy chleb, który w smaku (i wyglądzie) niemalże nie różni się od tradycyjnego pieczywa.

chleb bezglutenowy

Znajdujący się w naszym asortymencie chleb bezglutenowy jest całkowicie bezpieczny dla osób z celiakią, bądź uczuleniem na gluten. Nasze produkty nie zawierają w sobie laktozy, soi, kukurydzy, skrobi pszennej, a także konserwantów. Wyjątkowy smak oferowanego przez nas pieczywa z pewnością trafi zarówno w gusta tych, którzy glutenu jeść nie mogą, jak i do tych, którzy jeść go nie chcą. Tworzenie wypieków na bazie mieszanek mąk i skrobi pozwala uzyskać wyjątkową strukturę pieczywa. Każdy proponowany przez nas chleb to produkt najwyższej jakości, a dodatki, takie jak siemię lniane czy ziarna dyni bądź słonecznika, dostarczają organizmowi wartościowe witaminy, minerały oraz dobre dla zdrowia kwasy omega-3 i omega-6. Nasze produkty posiadają licencję przekreślonego kłosa, czyli międzynarodowy symbol bezpiecznej żywności bezglutenowej.

Czy warto zamienić pieczywo zwykłe na bezglutenowe?

Zdecydowanie! Pozbawiona glutenu dieta służy nie tylko osobom chorującym na celiakię czy uczulonym na ten problematyczny składnik wielu zbóż. Przede wszystkim – chleb bezglutenowy to pieczywo znacznie lepszej jakości niż wytwarzane masowo produkty ze sklepowych półek. Warto skorzystać też z naszej promocji na bezglutenowe chleby – przy zakupie zestawu składającego się z dwóch bochenków chleba, otrzymuje się 10% zniżki! To idealna okazja, by przekonać się, że pieczywo bez glutenu może być zdrowe, a przy tym także bardzo smaczne.

Dodaj komentarz