Jednym z największych problemów podczas diety bezglutenowej jest wybór pieczywa, ponieważ warto stawiać wyłącznie na wypieki, które będą jednocześnie smaczne, zdrowe i pożywne. Większość tradycyjnych chlebów i bułek powstaje z pszenicy lub żyta – zbóż bogatych w gluten – więc osoby chore na celiakię muszą szukać ich zamienników. Pieczywo to cenne źródło nie tylko węglowodanów, lecz także błonnika, białka, tłuszczy, witamin i minerałów, dlatego wielu bezglutenowców nie wyobraża sobie śniadania bez wypieków z mąki jaglanej czy ryżowej. Dostarczają mnóstwa energii i pobudzają metabolizm, dzięki czemu znakomicie nadają się na pierwszy posiłek dnia.
Chleb bezglutenowy z mąki jaglanej
Mąka jaglana powstaje ze zmielonej kaszy jaglanej. Podobnie jak ona ma lekko słodkawy smak i jest cennym źródłem wielu witamin z grupy B, przede wszystkim B1, B2 i B6, czyli koenzymów lub prekursorów koenzymów uczestniczących w przemianach metabolicznych. Szczególną uwagę należy zwrócić na witaminę B2 – ryboflawinę – która chroni oczy przed zaćmą i przeciwdziała utlenianiu. Jej głównym źródłem są właśnie produkty zbożowe, dlatego chorując na celiakię, należy zadbać o bogate w nią produkty, takie jak chleb bezglutenowy z mąki jaglanej. Warto zaznaczyć, że dostarczy on także mnóstwo białka, żelaza i magnezu oraz pomoże przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.
Mąka bezglutenowa z ryżu – azjatycki sposób na celiakię
Uprawiany głównie w Azji ryż służy do wyrobu mąki, która jest bogata w witaminy z grupy B, w tym niacynę, czyli kwas nikotynowy wpływający pozytywnie na funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego. Mąka bezglutenowa z ryżu dostarcza też magnezu, żelaza oraz cynku, który między innymi usprawnia pracę tarczycy i bierze udział w syntezie wielu białek oraz kwasów nukleinowych. Warto zwrócić uwagę również na zawartość błonnika. Włókno pokarmowe pełni szereg istotnych ról, między innymi wpływa korzystnie na rozwój bakterii jelitowych oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Pieczywo bezglutenowe zawiera też często dodatek w postaci błonnika z jabłka, babki płesznik czy zielonego groszku – to cenne uzupełnienie, które zwiększa pożywność bułek i chlebów.
Lista bezglutenowych wypieków nie kończy się na jaglanym i ryżowym pieczywie, ponieważ godne polecenia są także kokosowe lub tapiokowe bułki bezglutenowe. Pierwsze z nich stanowią doskonałą propozycję dla osób na diecie paleo czy też starających się ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów. Mąkę z tapioki można potraktować jako przeciwieństwo kokosowej – ma mało białka, za to wysoki indeks glikemiczny, dzięki któremu przydaje się na przykład do uzupełnienia zapasów glikogenu zaraz po aktywności fizycznej.