VADEMECUM BEZGLUTENOWCA #2 DLA KOGO KONIECZNA JEST DIETA BG?

VADEMECUM BEZGLUTENOWCA #2 DLA KOGO KONIECZNA JEST DIETA BG?

DLA KOGO KONIECZNA JEST DIETA BEZGLUTENOWA?

Dla znacznej części populacji gluten nie jest szkodliwy. Jednak dla pewnego procentu populacji spożywanie glutenu może mieć poważne konsekwencje dla ich stanu zdrowia. Niestety z roku na rok przybywa coraz więcej osób wśród, których jest konieczne zastosowanie diety bezglutenowe, która jest przede wszystkim dietą eliminacyjną.

Schorzenia, które wymuszają stosowanie diety bezglutenowej to:

Celiakia, Choroba Duhringa, ataksja glutenozależna, alergia na pszenicę, nadwrażliwość na gluten.

CZYM JEST CELIAKIA?

Celiakia jest chorobą genetyczną, która jest wywołana przez niewłaściwą reakcję odpornościową organizmu przeciw własnym tkanką, czyli ma ona charakter autoimmunologiczny, związana jest z nietolerancją glutenu.

Reakcją organizmu osoby chorej na celiakię jest zanik kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie, przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia. Celiakia jest o tyle niebezpieczna, że może ona przebiegać również bezobjawowo.

Istnieje duże ryzyko zachorowania na celiakię wśród osób, których krewni mają zdiagnozowaną celiakię.

CZYM JEST CHOROBA DUHRINGA?

Choroba Dhuringa, czyli opryszczkowate zapalenie skóry, to choroba wynikająca z nietolerancji glutenu. Cechą charakterystyczną choroby to występowanie symetrycznych i swędzących zmian skórnych. Zmiany skórne mogą występować na cały ciele. Warto również zaznaczyć, że stany zapalne mogą występować również po spożyciu dużej ilości jodu.

Innymi objawami tej choroby mogą być również osłabienie, niedokrwistość czy nawet depresja.

Podobnie jak w przypadku celiakii, choroba Dhuringa może być dziedziczona genetycznie, a leczenie jej polega przede wszystkim na ścisłym przestrzeganiu diety bezglutenowej.

 

Ataksja glutenozależna przejawia się jak objawy neurologiczne, wynikające z nieprawidłowego działania móżdżku. Do najbardziej charakterystycznych objawów możemy zaliczyć drętwienie, mrowienie kończyn, brak koordynacji ruchowej, zaburzenia mowy, oczopląs, ogólne osłabienie. Co warto podkreślić, to to że objawy ataksji muszą występować wraz z problemami układu pokarmowego. W takim przypadku, zwłaszcza gdy nie stwierdzono wcześniej u pacjenta chorób glutenozależnych.

 

Co łączy wszystkie schorzenia? Bezwzględnie należy przestrzegać diety wykluczającej gluten!

Dodaj komentarz