Vademecum Bezglutenowca #1

Vademecum Bezglutenowca #1

VADEMECUM BEZGLUTENOWCA #1

Coraz częściej w naszym otoczeniu spotykamy się z określeniem dieta bezglutenowa. Czym jest i czy jest zdrowa? Jakich produktów nie powinno się spożywać oraz czym jest tak naprawdę produkt bezglutenowy? Postaramy się przybliżyć ten temat serią wpisów na naszym blogu. Dzięki temu łatwiej będzie zrozumieć problem.

CZYM JEST GLUTEN?

Na starcie należy wytłumaczyć, czym tak naprawdę jest gluten.

GLUTEN to białko, które jest zawarte w takich gatunkach zbóż jak pszenica, owies, jęczmień, orkisz, żyto, kamut i pszenżyto. Pomimo niskiej wartości odżywczej charakteryzuje się dobrymi właściwościami technologicznymi w stosunku do pozostałych białek. Mąka z zbóż w kontakcie z wodą, tworzy lepką sieć, która przypomina konsystencję kleju. Tak więć gluten jest lepki, sprężysty i jest idealnym nośnikiem smaku, dlatego, jest obecny nie tylko w wyżej wymienionych rodzajach zbóż i ich przetworach, ale również w wielu produktach przetworzonych, jak np. wędlinach, nabiale, czy przyprawach. Sprężystość i lepkość glutenu ma duże znaczenie w piekarnictwie, ponieważ sprawia, że ciasto jest elastyczne, puszyste i odporne na wysychanie.

CZYM JEST PRODUKT BEZGLUTENOWY?

Wiele produktów jest naturalnie bezglutenowych. Dokładnie zostało to przez nas opisane w zakładce DIETA BEZGLUTENOWA link poniżej:

https://sanoglutenfree.pl/dieta-bezglutenowa/

Zagrożenie stanowią produkty nie tylko przetworzone, o których była mowa wcześniej, ale również produkty, które mogły ulec skażeniu na zakładzie produkcyjnym gdzie jest obecny gluten. Według definicji PRODUKT BEZGLUTENOWY to produkt, w którym zawartość glutenu nie przekracza 2 mg w przeliczeniu na 100 g masy produktu (czyli zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na 1 kg masy produktu lub też 20 ppm). Producent żywności bezglutenowej musi posiadać wyniki badań na obecność glutenu sprzedawanych przez niego wyrobów z niezależnego akredytowanego laboratorium.

Dodaj komentarz