Gdy nadarza się okazja, by zjeść razem w gronie najbliższych wspólny posiłek, chociażby podczas urodzin, rocznicy czy po prostu w czasie niedzielnego obiadu każdy chciałby zaserwować nietypowy deser. Osoby na diecie bezglutenowej również chcą zachwycać gości efektownymi wypiekami. Dziś prezentujemy przepis na wspaniałe ciasto bezglutenowe — roladę z wiśniami, do której przygotowania wykorzysta się domowy kompot owocowy. Sprawdź listę składników i do dzieła!
Rolada z owocami
SKŁADNIKI:
Na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free
- 2 łyżki bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Sano Gluten Free
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka octu
- Wiśnie z kompotu
Na masę:
- Kompot
- Woda
- 2-3 łyżki cukru
- 4 łyżki bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free
- 100 g masła
Dodatkowo:
- Cukier puder — do dekoracji
WYKONANIE:
- Wiśnie odsączyć z kompotu.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier.
- Dodać żółtka i połączyć je delikatnie z białkami przy pomocy łopatki.
- Mąki bezglutenowe wymieszać z bezglutenowym proszkiem do pieczenia.
- Powoli dodać je do masy jajecznej i wymieszać łopatką. Na końcu dodać ocet i olej oraz wymieszać wszystkie składniki.
- Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłożyć wiśnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut.
- Po upieczeniu natychmiast wyjąć ciasto z formy i zwinąć w roladę, owinąć czystą ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
- Po ostygnięciu ciasta przyrządzić masę.
- Do kompotu dolać wodę, tyle, aby w sumie było 500 ml płynu. Dodać skrobię oraz cukier do smaku i dokładnie wymieszać. Zagotować, cały czas mieszając, aż utworzy się gęsty kisiel.
- Do gorącej masy dodać masło i mieszać do momentu połączenia się składników.
- Ciasto rozwinąć, wyłożyć kisiel i ponownie zwinąć. Zabezpieczyć roladę papierem, zawijając ją i odstawić do stężenia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Po pokrojeniu wiśniowej rolady można zachwycać się piękną fakturą ciasta oraz intensywnym kolorem nadzienia. Ten, jak i wiele innych przepisów na ciasta bezglutenowe, które znajdziesz na naszym blogu, pozwalają na chwile zapomnienia pomimo konieczności unikania produktów zawierających gluten. Odpowiedni dobór mąk pozwala upiec równie smaczne i eleganckie desery, co te tradycyjne, na bazie mąki pszennej. Dzięki temu można w pełni cieszyć się wypiekami i równocześnie dbać o zdrowie.
Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/