Pyszna rolada z owocami

Gdy nadarza się okazja, by zjeść razem w gronie najbliższych wspólny posiłek, chociażby podczas urodzin, rocznicy czy po prostu w czasie niedzielnego obiadu każdy chciałby zaserwować nietypowy deser. Osoby na diecie bezglutenowej również chcą zachwycać gości efektownymi wypiekami. Dziś prezentujemy przepis na wspaniałe ciasto bezglutenowe — roladę z wiśniami, do której przygotowania wykorzysta się domowy kompot owocowy. Sprawdź listę składników i do dzieła!

Rolada z owocami

Autor fotografii @bezglutenowe_gary

SKŁADNIKI:

Na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free
  • 2 łyżki bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Sano Gluten Free
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • Wiśnie z kompotu

Na masę:

  • Kompot
  • Woda
  • 2-3 łyżki cukru
  • 4 łyżki bezglutenowej skrobi ziemniaczanej Sano Gluten Free
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • Cukier puder — do dekoracji

WYKONANIE:

  1. Wiśnie odsączyć z kompotu.
  2. Żółtka oddzielić od białek.
  3. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier.
  4. Dodać żółtka i połączyć je delikatnie z białkami przy pomocy łopatki.
  5. Mąki bezglutenowe wymieszać z bezglutenowym proszkiem do pieczenia.
  6. Powoli dodać je do masy jajecznej i wymieszać łopatką. Na końcu dodać ocet i olej oraz wymieszać wszystkie składniki.
  7. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
  8. Na ciasto wyłożyć wiśnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut.
  9. Po upieczeniu natychmiast wyjąć ciasto z formy i zwinąć w roladę, owinąć czystą ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
  10. Po ostygnięciu ciasta przyrządzić masę.
  11. Do kompotu dolać wodę, tyle, aby w sumie było 500 ml płynu. Dodać skrobię oraz cukier do smaku i dokładnie wymieszać. Zagotować, cały czas mieszając, aż utworzy się gęsty kisiel.
  12. Do gorącej masy dodać masło i mieszać do momentu połączenia się składników.
  13. Ciasto rozwinąć, wyłożyć kisiel i ponownie zwinąć. Zabezpieczyć roladę papierem, zawijając ją i odstawić do stężenia.
  14. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Po pokrojeniu wiśniowej rolady można zachwycać się piękną fakturą ciasta oraz intensywnym kolorem nadzienia. Ten, jak i wiele innych przepisów na ciasta bezglutenowe, które znajdziesz na naszym blogu, pozwalają na chwile zapomnienia pomimo konieczności unikania produktów zawierających gluten. Odpowiedni dobór mąk pozwala upiec równie smaczne i eleganckie desery, co te tradycyjne, na bazie mąki pszennej. Dzięki temu można w pełni cieszyć się wypiekami i równocześnie dbać o zdrowie.

Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/

Dodaj komentarz