Pieczywo bezglutenowe – alternatywa dla zwykłych wypieków?

Pieczywo bezglutenowe – alternatywa dla zwykłych wypieków?

Gluten to białko występujące w pszenicy i jej odmianach, jak również w życie oraz jęczmieniu. Znajdziemy go w pieczywie, makaronach oraz w wielu innych przetworzonych produktach. Zatem czy istnieje jakaś alternatywa dla osób, które go nie tolerują? Coraz popularniejsza na świecie staje się dieta bezglutenowa, która opiera się na eliminacji właśnie tej mieszaniny białek ze swojego codziennego jadłospisu. Jest ona konieczna w przypadku posiadania alergii na ten składnik. Do żywności bezglutenowej należą między innymi: ryż, kukurydza, bataty czy gryka.

Pieczywo bez glutenu – czy może być w ogóle smaczne?

kanapki

Podczas zakupów w piekarni czy nawet w zwykłym supermarkecie można zauważyć, że na coraz większej ilości towarów widnieje etykieta „gluten free”. Oznacza ona, że produkty te całkowicie pozbawione są glutenu. O ile łatwiej jest zrezygnować z makaronu, który można zamienić na przykład na ziemniaki, o tyle problem pojawia się przy wyborze smacznego pieczywa.

Istnieje wiele mitów twierdzących, że pieczywo bezglutenowe jest pozbawione smaku oraz odpowiedniej konsystencji. Jednak wszelkim mitom oraz niedomówieniom należy powiedzieć stop. Rosnące zapotrzebowanie na pieczywo bez glutenu spowodowało, że producenci bezustannie ulepszają swoje receptury, aby sprzedawane przez nich pieczywo bezglutenowe było smaczne oraz treściwe.

Pieczywo bezglutenowe – jakie wybrać?

Obecnie na rynku piekarniczym można znaleźć wiele rodzajów pieczywa bez glutenu. Należą do niego między innymi: bezglutenowe bułki czy też bezglutenowy chleb. Są to wypieki, które na długo zaspokajają głód, a ponadto mogą je jeść osoby chorujące na celiakię, chorobę Duhringa, a także te, które są na niego po prostu uczulone. Istnieje wiele mąk bezglutenowych używanych w procesie tworzenia pieczywa bez glutenu. Do mąk tych należą m.in.: mąka gryczana, kukurydziana, ryżowa, migdałowa czy na przykład kokosowa.

Jeżeli oferta sklepowa nie jest w pełni satysfakcjonująca, to w Internecie znajduje się ogrom przepisów na upieczenie pysznego, bezglutenowego pieczywa. Samodzielne upieczenie chleba bezglutenowego bądź bułek bezglutenowych nie jest wcale takie trudne. Ponadto może doprowadzić do zaangażowania w ten proces większej liczby domowników, którzy przy tej okazji mogą zmienić swój sposób myślenia na temat postrzegania tej diety, a nawet zmienić nawyki żywieniowe.

Życie bez glutenu jest wyzwaniem, ale w przypadku rzeczywistej nietolerancji tego składnika jedynym, rozsądnym wyjściem. Chleb bezglutenowy na drożdżach czy też bułki bezglutenowe ze słonecznikiem to tylko dwa z wielu przepisów stosowanych w tej diecie. Trzeba posmakować ich choć raz, aby móc w pełni wyrobić swoją indywidualną opinię. Warto pamiętać, że wypieki te obecnie stanowią idealny substytut zwykłego pieczywa i mogą z nim śmiało konkurować.

Dodaj komentarz