Ograniczanie glutenu z wyboru – jakie produkty wybrać?

Zdiagnozowana celiakia lub alergia i nadwrażliwość na gluten to podstawy do całkowitego wykluczenia z diety żywności pszennej czy żytniej. Istnieje jednak cała masa osób zdrowych, które chcą ograniczać spożycie szkodliwej dla wielu mieszaniny białek, kierując się na przykład chęcią sprawdzenia, czy dieta bezglutenowa nie przyniesie im poprawy codziennego samopoczucia. Próby ograniczenia glutenu w diecie pomagają też wykluczyć niezdrową żywność oraz odkryć wiele cennych dla zdrowia produktów, na które wcześniej nie zwracało się uwagi.

Jakie produkty bezglutenowe pozwolą uniknąć niedoborów?

mieszanka bezglutenowa na chleb biały

Aby uniknąć niedoborów, najlepiej postawić na naturalnie zamienniki żywności pszennej, żytniej i jęczmiennej, które dostarczą między innymi witamin z grupy B, a także żelaza i magnezu. Przysłużyć się temu mogą produkty bezglutenowe z mąki jaglanej, która zawiera wyżej wymienione minerały, a także witaminy B1, B2 i B6, które pełnią istotną rolę w przemianach metabolicznych. Warto zaznaczyć, że źródłem żelaza mogą być też przyprawy, takie jak kurkuma, tymianek czy oregano. Utrudnić wchłanianie niezbędnego w procesie krwiotwórczym minerału może za to zbyt duża ilość błonnika w diecie, dlatego w przypadku niedoborów żelaza warto postawić na pozbawioną włókna pokarmowego skrobię ziemniaczaną czy też ubogą w błonnik mąkę ryżową.

Desery bezglutenowe – ciasta, ciastka, słodycze

Oczywiście osoby na diecie bezglutenowej szukają nie tylko zdrowej żywności, ale też wysokokalorycznych przekąsek do kawy. Większość słodkich wypieków bezglutenowych powstaje przede wszystkim ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej oraz cukru, oleju rzepakowego i jaj. Dodatek do nich stanowi mąka kokosowa, ryżowa czy też jaglana, bogata na przykład w żelazo. Ciasta bezglutenowe z mieszanki do kakaowych wypieków dostarczają energii, będąc przepyszną propozycją dla wszystkich fanów ziaren kakaowca – cennego źródła magnezu, na który warto zwrócić szczególną uwagę, ograniczając gluten. Ciastka bezglutenowe zawierają też często dodatek w postaci wiórków kokosowych obfitujących w białko oraz witaminy B4 i B9. Pierwsza z nich wspomaga pamięć, druga zaś – nazywana kwasem foliowym – pobudza procesy krwiotwórcze, co doskonale łączy się z suplementacją żelaza.

Warto wspomnieć o tym, że wiele osób chorych na celiakię czy też nadwrażliwość lub alergię na gluten, nie zdaje sobie sprawy ze swojej przypadłości, a ograniczenie spożycia produktów pszennych, żytnich lub jęczmiennych może być pierwszym krokiem do odkrycia schorzenia. Słodycze bezglutenowe nie muszą być mniej smaczne czy niżej kaloryczne niż tradycyjne, a zważając na wszystkie składniki diety, łatwo jest uniknąć niedoborów – wystarczy zadbać o witaminy i minerały za pomocą zdrowych zamienników.

Dodaj komentarz