Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą. Dieta ta jest jedynym skutecznym lekarstwem dla osób chorych na celiakię, mających alergię na gluten lub dla osób u których stwierdzono nadwrażliwość na gluten. Dieta bezglutenowa nie jest łatwa w stosowaniu. Trzeba wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których gluten jest ukryty.
Produktami naturalnie bezglutenowymi są:
- kukurydza,
- ryż,
- ziemniaki,
- soja,
- proso,
- gryka,
- tapioka,
- amarantus,
- maniok,
- soczewica,
- fasola,
- sorgo,
- orzechy,
- słonecznik,
- siemię lniane, a także mięso,
- owoce i warzywa.
Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm.
Celiakia to choroba, która charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu czyli białka zawartego w zbożach ( pszenicy, życie, jęczmieniu), a właściwie na jedną z frakcji gliadynę. Działający toksycznie gluten, prowadzi do zanikania kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za wchłanianie składników odżywczych. Szacuje się, że na celiakię cierpi przynajmniej 1 % populacji. Choroba ta może wystąpić w każdym wieku zarówno w okresie niemowlęcym, jak również podczas dorastania, ciąży, dużego stresu itp. Obecnie najczęściej wykrywana jest u osób między 30–50 rokiem życia i występuje 2 razy częściej u kobiet niż u mężczyzn. Nieleczona celiakia prowadzić może do takich problemów zdrowotnych jak: osteoporoza, zaburzenia psychiczne, neurologiczne, zmniejszenie płodności, po choroby nowotworowe układu pokarmowego. Objawy choroby mogą być bardzo różne – przede wszystkim ze względu na wiek chorego. Objawy mogą wystąpić zarówno ze strony układu pokarmowego ( biegunka, bóle brzucha, spadek masy ciała), jak i krwionośnego (anemia), moczowo – płciowego (opóźnienie dojrzewania, schorzenia nerek), mięśniowo- szkieletowego (zapalenie stawów, osłabienie mięśni, niskorosłość), układu nerwowego (padaczka, migreny, depresje) i inne. Celiakia nie jest alergią, choć często jest z nią mylona. Są to dwa odrębne schorzenia. W przypadku alergii na gluten reakcja uczuleniowa może być natychmiastowa po kilku minutach lub opóźniona nawet po 2 dniach. Do objawów alergii zaliczyć można: wymioty, biegunkę, wstrząs anafilaktyczny, pokrzywkę skórną, wodnisty katar, skurcze oskrzeli, atopowe zapalenie skóry. W ostatnich latach pojawiło się jeszcze jedno schorzenie, którego leczenie polega na wykluczeniu glutenu z diety i jest nim nadwrażliwość na gluten. O tym schorzeniu mówi się w przypadku nietolerancji glutenu, która w wyniku przeprowadzonych badań nie jest ani celiakią (negatywny wynik przeciwciał), ani alergią na pszenicę (brak podwyższonego stężenia IgE), nie występuje tutaj również zanik kosmków jelitowych, a mimo to spożycie glutenu powoduje niepożądane objawy u pacjentów. Nadwrażliwość na gluten dotyczy głównie osób dorosłych i charakteryzuje się takimi objawami jak: bóle brzucha, głowy, wysypka, wzdęcia, osłabienie, nudności, pieczenie w przełyku i inne.