Koszyk 0 Produkt Produkty (pusty)

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Podatek
0,00 zł Razem

Podane ceny są cenami brutto

Realizuj zamówienie

Produkt został dodany do twojego koszyka
Ilość
Razem
Jest 0 produktów w twoim koszyku Jest 1 przedmiot w twoim koszyku
Wszystkie produkty z podatkiem
Wysyłka z podatkiem Do ustalenia
Podatek 0,00 zł
Razem z podatkiem
Kontynuuj zakupy Do zapłaty

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą. Dieta ta jest jedynym skutecznym lekarstwem dla osób chorych na celiakię, mających alergię na gluten lub dla osób u których stwierdzono nadwrażliwość na gluten. Dieta bezglutenowa nie jest łatwa w stosowaniu. Trzeba wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których gluten jest ukryty.

Produktami naturalnie bezglutenowymi są:

  • kukurydza,
  • ryż,
  • ziemniaki,
  • soja,
  • proso,
  • gryka,
  • tapioka,
  • amarantus,
  • maniok,
  • soczewica,
  • fasola,
  • sorgo,
  • orzechy,
  • słonecznik,
  • siemię lniane, a także mięso, owoce i warzywa.

Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm.

Celiakia to choroba, która charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu czyli białka zawartego w zbożach ( pszenicy, życie, jęczmieniu), a właściwie na  jedną z frakcji gliadynę. Działający toksycznie gluten, prowadzi do zanikania kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za wchłanianie składników odżywczych. Szacuje się, że na celiakię cierpi przynajmniej 1 % populacji. Choroba ta może wystąpić w każdym wieku zarówno w okresie niemowlęcym, jak również podczas dorastania, ciąży, dużego stresu itp. Obecnie najczęściej wykrywana jest u osób między 30–50 rokiem życia i występuje 2 razy częściej u kobiet niż u mężczyzn. Nieleczona celiakia prowadzić może do takich problemów zdrowotnych jak: osteoporoza, zaburzenia psychiczne, neurologiczne, zmniejszenie płodności, po choroby nowotworowe układu pokarmowego. Objawy choroby mogą być bardzo różne - przede wszystkim ze względu na wiek chorego. Objawy mogą wystąpić zarówno ze strony układu pokarmowego ( biegunka, bóle brzucha, spadek masy ciała), jak i krwionośnego (anemia), moczowo -  płciowego (opóźnienie dojrzewania, schorzenia nerek), mięśniowo- szkieletowego (zapalenie stawów, osłabienie mięśni, niskorosłość), układu nerwowego (padaczka, migreny, depresje) i inne. Celiakia nie jest alergią, choć często jest z nią mylona. Są to dwa odrębne schorzenia. W przypadku alergii na gluten reakcja uczuleniowa może być natychmiastowa po kilku minutach lub opóźniona nawet po 2 dniach. Do objawów alergii zaliczyć można: wymioty, biegunkę, wstrząs anafilaktyczny, pokrzywkę skórną, wodnisty katar, skurcze oskrzeli, atopowe zapalenie skóry. W ostatnich latach pojawiło się jeszcze jedno schorzenie, którego leczenie polega na wykluczeniu glutenu z diety i jest nim nadwrażliwość na gluten. O tym schorzeniu mówi się w przypadku nietolerancji glutenu, która w wyniku przeprowadzonych badań nie jest ani celiakią (negatywny wynik przeciwciał), ani alergią na pszenicę (brak podwyższonego stężenia IgE), nie występuje tutaj również zanik kosmków jelitowych, a mimo to spożycie glutenu powoduje niepożądane objawy u pacjentów. Nadwrażliwość na gluten dotyczy głównie osób dorosłych i charakteryzuje się takimi objawami jak: bóle brzucha, głowy, wysypka, wzdęcia, osłabienie, nudności, pieczenie w przełyku i inne.