Babka wielkanocna

Wielkanoc to szczególny czas przebudzenia i rozkwitu. To również najważniejsze chrześcijańskie święto. Niezależnie, jaki jest nasz stosunek do niego, warto spędzić je w gronie najbliższych. Co ciekawe, dania wielkanocne to z reguły żywność bezglutenowa. Należą do niej przede wszystkim jajka podawane w przeróżnych formach, rozmaite rodzaje pieczonego mięsa, biała kiełbasa, ostra ćwikła chrzanowa, słodka pascha czy sałatki jarzynowe. Istnieją jednak potrawy, które tradycyjnie przygotowywane są z mąk glutenowych.

Mowa o żurku czy białym barszczu, mazurku, pasztecie z dodatkiem tartej bułki lub babce wielkanocnej. Choć w każdym z tych dań można z powodzeniem wykorzystać produkty bez glutenu, to dziś skupimy się na ostatnim, słynnym, świątecznym wypieku. Babki trudno nie lubić – jest to ciasto lekkie, a zarazem odświętne i bezpośrednio kojarzące się z Wielkanocą. Przekonaj się, że to nic trudnego i przygotuj razem z nami efektowną i pyszną babkę cytrynową!

BEZGLUTENOWA BABKA WIELKANOCNA

Autor fotografii: @bezglutenowe_gary

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 6 żółtek,
  • 100 g bezglutenowej mąki ryżowej Sano Gluten Free,
  • 30 g bezglutenowej skrobi kukurydzianej Sano Gluten Free,
  • 100 g mleka,
  • 90 g cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • Starta skórka z połowy cytryny,
  • 1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżka bezglutenowej bułki tartej Sano Gluten Free,
  • Lukier lub cukier puder,
  • ewentualnie – dodatkowa porcja startej skórki z cytryny (do dekoracji).

WYKONANIE:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Przygotować formę – wysmarować ją masłem i obsypać bułką tartą.
  3. Żółtka utrzeć na puch z cukrem.
  4. Do puszystej masy stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Miksować aż do momentu otrzymania jednolitej konsystencji.
  5. Wlać sok z cytryny i dodać skórkę, zmiksować wszystko przez ok. 1 minutę na niskich obrotach.
  6. Ciasto przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  7. Piec przez 35-40 minut.
  8. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem (można użyć skórki cytryny do dekoracji).

Dzięki temu przepisowi nawet osoby z nietolerancją glutenu mogą zachwycić się tradycyjnymi wypiekami wielkanocnymi. Na diecie bezglutenowej można wbrew pozorom odżywiać się niezwykle różnorodnie, czego bezglutenowa babka cytrynowa jest doskonałym przykładem. Taki wypiek będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu oraz zachwyci odświeżającym smakiem. Jej lekko kwaskowate, cytrynowe nuty wprost idealnie pasują do wiosennego klimatu. Aż nie możemy doczekać się Wielkanocy!

Wpis powstał we współpracy z https://www.instagram.com/bezglutenowe_gary/

Dodaj komentarz